perjantai 30. marraskuuta 2007

It-osaajista pulaa yrityksissä

It-alan osaajia kaivataan rekrytointimarkkinoille enemmän kuin uskoisikaan. Tilastokeskuksen tekemän raportin mukaan joka kymmenes yritys ilmoitti rekrytoineena tai yrittäneensä metsästää pätevää it-alan taitajaa. Tietotekniikka-alalle tarvitaan moniosaajia, joilla tietotaito on takataskussa ja monipuolinen työkokemus takanaan.

Viime kevään kyselyssä ilmeni, että vain viidenneksellä oli henkilökunnassaan tietotekniikan ammattilaisia. Suomalaiset yritykset käyttävät internetiä ja sähköisiä tiedonsiirtojärjestelmiä, joiden toiminnan takaamiseksi it-alan guruja kaivataan kipeästi. Netissä asiointi on yleistynyt hurjaa vauhtia ja osaajille riittää pähkinöitä purtavaksi. Internetmyynnin arvo vuonna 2006 hipoi 14 miljardin euron luokkaa. Business to business -kauppa on nostanut lukemia mittavasti. Alan avoimia työpaikkoja löytyy mm. henkilöstöpalveluyritysten kautta.

Lähde: Tietoviikko

maanantai 26. marraskuuta 2007

Neuvottelutaidot kunniaan rekrytoinnissa

Hyvät neuvottelutaidot ja terve itseluottamus ovat tärkeimpiä ominisuuksia Sosiaali- ja terveysministeriön kampanjan mukaan. Kampanjan on tarkoitus edistää naisten urakehitystä, mutta miksei samaa voisi soveltaa miehiinkin. Vanhanaikainen ajattelutapa miesten vahvuudesta rekrytoinnissa on puppua. Nykypäivän nainen seisoo rekrytoinnissa lähtötilanteessa samalla viivalla kuin mieshakijakin. Alakohtaisia eroja toki löytyy, mutta suurenemassa määrin myös naisia otetaan työhön esimerkiksi rakennus- ja teollisuusalalle.

Vaakakupissa painavat henkilökohtaiset ominaisuudet. Naisilla on kyky tulla molempien sukupuolien kanssa toimeen ja vaatimattomuus ei enää kuulu nykynaisen ominaisuuksiin. Johtotehtäviin tulisikin rekrytoida sekä naisia, että miehiä täydentämään johtoportaan osaamista. Palkkaus sekä tasa-arvoasiat ovat nousseet nykypäivän puheenaiheiksi työelämässä.

Lue artikkeli ja lisää tutkimuksesta tästä.

perjantai 16. marraskuuta 2007

Vuokratyön valvonta lisää turvallisuutta

Yhteisillä pelisäännöillä henkilöstövuokrauksen kautta työllistyvät työntekijät astuvat samaan asemaan normaalin työntekijän kanssa. Säädökset tuovat turvallisutta ja sitä kautta lisäävät henkilöstöpalvelujen luotettavutta. Pelisääntöjen tuloksia odotellaan marraskuun loppupuolella. Eduskunnan laimuutosten mukaan vuokratyöntekijä voi tehdä entistä turvallisemmin mielin töitä.

Muutosehdotukset koskevat työsopimus- sekä työsuojelu- ja työpaikkojen työsuojeluyhteistoimintaa säätelevää lakia. Uudet lakimuutokset pyritään saamaan voimaan vuoden 2008 alusta. Määräaikaista työtä påyritään säännöstelemään ja työnantajalla on velvollisuus perustella miksi esimerkiksi vuokratyöntekijää ei vakinaisteta pitkän määräaikaisuuden jälkeen.

Lähde: PAM-lehti 18/2007

keskiviikko 14. marraskuuta 2007

It- ja tekniikan alan naisopiskelijat suosivat suunnittelijan tehtäviä

Naisten tasa-arvoisuus työpaikoilla kiinnostaa tuoreen tutkimuksen mukaan tekniikan- ja it-alan naisopiskelijoita muita enemmän. Teknisten alojen naisopiskelijat etsivät töitään paikoista, jossa myös naisella on samanlaiset urallaetenemismahdollisuudet kuin miehillä. Suuret kansainväliset yritykset koetaan mieluisimpina työpaikkoina.

Eettisesti ja urasuuntautuneesti ajattelevat opiskelijat mielivät suunnittelu- ja te
uotekehitystehtäviin it- ja konealan yrityksiin. Lääke-, kemianteollisuus, insinööri- ja konsulttitoimistot sekä energialan työtehtävät kiinnostavat naisopiskelijoita eniten. Mieluisimpien työnantajien joukossa on monta tuotekehittelyn merkkinimeä. It-alalle naisia olisikin tulossa monia.

Lue koko artikkeli tästä.

sunnuntai 11. marraskuuta 2007

Duunarit tienaavat kuin it-alan ammattilaiset

Duunarien palkkapussit ovat kasvaneet jo akateemisiin mittoihin. Moni akteemisesti kouluttautunut tienaa vähemmän tai yhtä paljon kuin duunari. Käytännön ammateissa keskipalkka voi nousta yli 2500 euroa kuukaudessa. Putkiasentaja tienaa kuukaudessa lähes yhtä paljon kuin it-alan ammattilainen. Erityisasiantuntijan ammatissa toimivat tienaavat saman verran kuin keskiverto duunari, vaikka heillä on taustallaan ylempi korkeakoulututkinto.

Käytännön työssä toimivin määrä on yhteiskuntarakenteen mukaisesti sijoittunut vanhempiin ikäluokkiin, joten työpaikkojen määrä esimerkiksi rakennus- ja teollisuuden aloilla tulee kasvamaan. Korkea koulutus ei välttämättä takaa hyvää palkkaa. Koulutuksesta on hyötyä, mutta kädentaidoille on oma sijansa tulevaisuuden työmaailmassa.

Lähde: Taloussanomat

lauantai 10. marraskuuta 2007

Urakehitys yksilöllisempään suuntaan antaa mahdollisuuksia henkilöstöpalveluyrityksille

Nykypäivänä sitoutuminen yhden organisaation leipiin on vähentynyt aikasemmista vuosista. Yksilöllisyys uralla on lisääntynyt, jolloin työpaikkojen vaihtuvuus on kasvanut sen myötä. Urakäsitykseen vaikuttaa myös muuuttuva politiikka työmaailmassa. Vaihtuvuus suurissa yrityksissä on suurta ja eteneminen talon sisällä ei enää ole ainoa keino päästä eteenpäin työuralla.


Osaltaan myös vapauden kaipuu sekä halu kokeilla jotain ihan uutta ajavat työntekijöitä hakemaan työtä ns. kasvattajafirmansa ulkopuolelta. Leipiintyminen työssä on suurin pelko ja vaihtelua halutaan arkeen myös työn kautta. Henkilöstöpalveluyritykset saavat yhä suurempaa jalansijaa työmaailmassa tällaisen kehityksen lisääntyessä. Vuokratyö tarjoaa vapautta ja vaihtelua urakehitykseen. Henkilöstövuokrauksen kautta pääsee uudelleen kokeilemaan siipiään vaikkapa Suomen rajojen ulkopuolella.

Lähde: Tekniikka&Talous

tiistai 6. marraskuuta 2007

Teollisuus on kannattava rekrytointipesti kukkarolle

Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalainen teollisuus on kannattava työpaikka. Suomen teollisuudessa työntekijä voi ansaita noin kolme prosenttia enemmän tunnissa kuin muissa Euroopan maissa. Keskipalkka tunnilta teollisuusalalla oli vuonna 2004 keskimäärin noin 27 euroa. Pohjoismaissa ala työllistää hyvin ansaitsevia työntekijöitä. Toimialarakenteen muutokset ovat nostaneet palkkatasoa entisestään.

Monet rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritykset vuokraavat myös teollisuusalan työvoimaa. Uutta uraa ja lisää palkkaa halajavalle teollisuusalan työ on hyvä keino päästä käsiksi kunnon tuloihin.

Lue tutkimus tästä.

torstai 1. marraskuuta 2007

Henkilöstövuokrauksen näkökulmia

Vuokratyövoiman käytön yleistyessä aihetta on tutkittu paljon, myös varjopuolelta. Kuitenkin yhä yleistynyt henkilöstövuokraus ei enää pelota yrityksiä eikä työntekijöitä. Monelle vuokratyöpaikka on ponnahduslauta vakituiseen työhön. Opiskelijat, pitkään työelämästä poissaolleet tai vaikkapa kokonaan työnkuvaa vaihtavat ihmiset näkevät henkilöstöpalveluyrityksen kautta työllistymisen hyvänä keinona kokeilla siipiään työmarkkinoilla.

Henkilöstövuokrauksen kautta työskentelevät työntekijät ovat usein motivoituneempia kuin yrityksen omat työntekijät. Motivaatiota nostaa toive vakituisesta työpaikasta, sekä mahdollisuus päästä työelämään kiinni tai eteenpäin uralla. Työnhakuprosessi on helpompi ja mutkattomampi henkilöstöpalveluyrityksen kautta töitä haettaessa. Turvallisuuden tunne työnhaussa koetaan rekrytointiyritysten valtiksi. Henkilöstövuokrausyritykset auttavat ja neuvota työnhaussa sekä sparraavat edessä siintävää rekrytointitilannetta työpaikkana toimivan yrityksen kanssa.

Lisää Työministeriön tutkimuksesta täällä.

Teollisuus avaa hyvät rekrytointimarkkinat

Suomen teollisuudella pyyhkii hyvin. Tänä vuonna tulokset osoittavat teknologian olevan huomassa nousussa. Nokia porskuttaa vinhaa vauhtia eteenpäin markkinoilla ja metalli- ja konepajateollisuus poikii tilauksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Työvoimapula varjostaa kuitenkin markkinoita. Osaavaa työvoimaa rekrytoidaan minkä ehditään, mutta tekijöitä kaivataan silti lisää. Teollisuus- ja sen kyljessä it-ala ovat työpaikkojen mekka, mutta mistä tekijät?

Teollisuusalan, etenkin teknologiayritysten työntekijämäärä on kasvanut kuitenkin kaikissa suurimmissa yrityksissä. Osaltaan tätä lienee lisännyt myös vuokratyövoiman käyttö Henkilöstöpalveluyritykset vuokraavat myös metalli- ja teollisuusalalle työntekijöitä. Etenkin ulkomaalaissyntyisiä työntekijöitä on alalla paljon, metalli- ja konealan yritykset työllistävät Suomessa yli 5000 ihmistä enemmän kuin aiempina vuosina.

Lähde: Tekniikka&Talous