perjantai 28. joulukuuta 2007

Rekrytointimahdollisuudet kotipaikkakunnan ulkopuolella

Työn perässä muuttamista pitäisi tukea entistä enemmän. Jokaisen EU:n valtion pitäisi huolehtia, ettei työntekijä putoa tyhjän päälle työelämän murroksessa. Edulliset vuokra-asunnot ja silta työpaikkojen välille tulisi rakentaa niin kattavaksi, että toimeentulo olisi turvattu, vaikka työn perässä lähtisikin toiselle puolelle maata.
(lähde: PAM-lehti, 21.12.2007, s. 9)

Usein käy niin, että rekrytointimahdollisuudet pienenevät juuri paikkakunnan rajaaman työpaikkatarjonnan vuoksi. Avoimia työpaikkoja löytyy ympäri maata, mutta niihin ei uskalleta hakea, sillä muuttaminen työn perässä aiheuttaa muutoksen koko elämään. Nuoret työelämään astuneet ihmiset uskaltavat lähteä työn perässä vaikka ulkomaille. Myös vanhemman työvoiman liikkuvuutta tulisi tukea.

Työterveyshuolto, eläke, poissaolot...

Uusimman tutkimuksen mukaan viime vuonna eläkkeelle jäätiin suunnilleen 59,5 -vuotiaana. Kymmenen vuotta sitten suomalaiset poistuivat uraputkesta vuotta aikaisemmin. Uran luoneet työskentelevät usein samassa työpaikassa monta vuotta ja jäävät eläkkeelle työstä, jossa ovat uransa luoneet. Kuitenkin pitkällä työputkella on varjopuolensa; sairauspoissaolot. Uuden tavoiteohjelman päämääränä on vähentää poissaoloja ja nostaa eläkeikää muutamalla vuodella.
(lähde: PAM-lehti 21.12.2007 s. 7)

Tässä onkin jokaiselle työelämässä olevalle miettimisen aihetta. Työterveyshuollon käyttäminen ei ole häpeällistä eikä siinä ole mitään kummallista, jos joutuu menemään vaikka selkäkivun vuoksi lääkärin vastaanotolle.

Nuorten, työelämään astuvien tulisikin huolehtia työhöntulotarkastuksesta ja ottaa selville työpaikkansa työterveyshuollosta. Henkilöstövuokrausyritykset tarjoavat työntekijöilleen työterveyshuollon ja raskaat alat, kuten teollisuus-, rakennus- ja esimerkiksi siivousala vaativatkin työhöntulotarkastuksen, jotta työn riskit minimoitaisiin.

keskiviikko 19. joulukuuta 2007

Suomen talous kasvussa, työpaikkoja riittää tekijöille

Syksyllä tehdyn talouden suhdannekatsauksen mukaan työllisyyden määrän arvioidaan kasvavan vielä tänä vuonna 50 000 hengellä. Tämän vuoden lopulla työllisyysaste on noussut 70 prosenttiin ja avoimien työpaikkojen määrä kasvaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin työvoimapula ja ammattitaitoisia ihmisiä havitellaan töihin jopa koulun penkiltä. Moniammatillisuus on valttia ja ajoissa liikenteessä oleva vastavalmistuva opiskelija onkin laittanut jalkansa jo oven väliin työelämää varten. Ilmottautumalla esimerkiksi henkilöstöpalveluyrityksen listoille, opiskelija voi saada pysyvän työpaikan heti valmistuttuaan. Työvoimapula suosiikin nyt työelämään siirtyviä nuoria, joiden ura on vasta alussa.

Viennin taso pysyy korkeana ja kasvun arvioidaan säilyvän samoissa mitoissa vielä ensi vuoden alunkin. Kotimarkkinat vetävät hyvin ja esimerkiksi rakennusalalla on vilkasta, vaikkakin asuinrakentaminen hiipuukin. Palkansaajien taloustilanne on hyvä ja kotitalouksien varallisuus pysyy vakanaa. Leipää siis riittää pöytään edelleen, Valtiovarainministeriön katsaus lupaa. Ansiotaso kohoaa yli 5 % ja palkat nousevat edelleen runsaan puolen prosenttiyksikön vauhtia.

Lue lisää tästä.

lauantai 15. joulukuuta 2007

Tulevaisuuden rekrytointialat

Nokia porskuttaa eteenpäin ja luo uusia työnäkymiä puhelimien sisällöntuottajille. Musiikki- ja kartta-sovellukset vaativat niin it-alan ammattilaista kuin taitava pelisuunnittelua. Yhtiö on myynyt tänä vuonna lähemmäs 430 miljoonaa puhelinta ja ensi vuonna määrää saattaa nousta yli 500 miljoonaan. It-alalla ja suunnittelijoilla riittää siis töitä.

Energiankulutus ja päästät ovat nouseeet alalla kuin alalla myyntiargumenttien kärkeen. Tälläkin saralla tietoliikenne- ja it-alan osaajien taidot tuottaa mahdollisimman ekologinen tietokone, punnitaan rankasti. Insinööriksi pääsee Suomessa helpommin opiskelemaan kuin esimerkiksi metsäteollisuuden alalle.

Metalliala vetää myös työntekijöitä ja alan osaajat ovat teollisuusalalla kuumaa tavaraa. Esimerkiksi Olkiluotoon ydinvoimalaa suunniteltessa rekrytoidaan suomalaisia työntekijöitä töihin. Metalli- ja terästeollisuus on tulevaisuuden ala, sillä suuret ikäluokat alkavat väistyä. Rakennusalalla Venäjä antaa uusia näkymiä rakennusbuumin kotimaassa hiipuessa.

Lue koko artikkeli Tekniikka&Talous

perjantai 7. joulukuuta 2007

Rakennus- ja teollisuusalan konsultiksi tai sunnittelijaksi?

Konsultointi- ja suunnitteluala ovat kasvaneet noin 500 henkeä vuodessa, silti suunnittelijoita kaivataan kipeästi lisää. Teollisuus- ja rakennusalan suunnittelutehtävät huutavat eniten ammattitaitoista työvoimaa. Vaikka kotimarkkinoiden kasvu on pysähtymässä ja tilausten kasvu on hidastunut kesän jälkeen, työvoimaa kaivataan edelleen lisää töiden ruuhkaantumisen takia. Henkilöstömäärän lisääminen ei ole auttanut projektien kiirehtimisessä.

Rakennusalan tilauskanta kasvaa kokoajan eikä työvoiman määrä pysty vastaamaan kysyntään. Teollisuussuunnittelussa kasvu on ollut hitaampaa, mutta sielläkin vientityöt haukkaavat suurimman osan projekteista. Aloilla on runsaasti suunniteltavaa ja täystyöllisyys on turvattu, vaikka aluksi päätyisitkin alalle henkilöstövuokrauksen kautta.

Lähde: Tekniikka&Talous